Formel 1

Formel 1 har alltid varit av stort intresse för svenskarna. De gnistrande sändningarna i slutet av helgen har räddat både en och annan grå söndag.

Om vi ser till svenska framgångar och deltagare inom sporten så har de varit ganska få genom åren. Men om vi går tillbaka till 1970-talet så hade vi en riktigt stor stjärna – Ronnie Pettersson, en förare som var samtida med en av de allra största förarna genom tderna, tysken Niki Luda. Tyvärr omkom Ronnie i en otäck olycka i slutet av 70-talet, något vi återkommer till i slutet av artikeln.

Det är egentligen inte så svårt att säga varför Formel 1 är så omåttligt populärt värden över. Både när det är dags för Pole Position (kvalet till startplatserna) och inför den riktiga tävlingen sitter det miljarder människor runt TV-apparaterna runtom i världen. Det är onekligen en adrenalinkick att se världens snabbaste bilar svischa förbi i direktsänding och det är minst sagt en enorm uppoffring förarna gör.

De senaste åren har det varit tysken Sebastian Vettel som varit den mest framträdande föraren under Formel 1-cirkusen, frågan är om någon ännu har kapacitet att utmana honom. Under åren har Ferrari varit ett favoritstall för många under Michael Schumachers framfart, men de har de inte haft en susning de senaste säsongerna mot Vettel och hans Red Bull-stall. Om man ska sia om framtiden så bör nog slantarna satsas på Vettel och att han kommer att fortsätta dominera under något ytterligare år – han är fortfarande en ung förare. Den främsta utmanaren blir troligtvis spanjoren Fernando Alonso som kör för just Ferrari.

Om vi då återgår till till Ronnie Pettersson och det sista som vi kom att se av honom. Året var 1978 och på en av de banor som historiskt ansetts vara den allra tuffaste och farligaste, så som Monza i norra Italien. Banan är formad som en höghastighetsbana med många långa raksträckor, till skillnad mot exempelvis Monaco och Silverstone. Totalt har Monza erfarit fyra tragiska dödsolyckor genom historien. Ronnie, som faktiskt vunnit tävlingen tre år tidigare, blev olyckligt påkörd i starten av loppet 1978 av tre bilar som redan varnats på grund av olovlig start. Ronnie avled senare på sjukhuset av en blodpropp som följd av skadorna. Formel 1-världen kommer alltid minnas Ronnie, vila i frid!