Större motorer

Som motorfantast så finns det många olika maskiner och motorer att fascineras av, nyttja och titta på. I denna artikel tänkte vi avhandla några redskap och fordon med motorer modell större och kraftfullare. Så håll i er nu, för nu åker vi.

Top fuel dragster

dragracingHar du någon gång varit på en dragracingbana och tittat på en dragracingtävling? Då vet du att det är bilar och motorcyklar med ordentliga motorer. Riktigt häftigt är det att lyssna på de riktigt tunga jänkarbilarna där det dunkats i riktigt stora bensinslukande och supertrimmade motorer. Men den som varit på en stor dragracingtävling vet också att detta är bara lugnet före stormen – stormen som kommer, det är vad denna rubrik säger, top fuel dragster.

En top fuel dragster är den högsta klassen inom dragracing och där kör bilar som klarar att köra de 402 meterna på under fyra sekunder! Bilarna kan på denna korta tid komma upp i hastigheter om över 500 kilometer i timmen! Bilarna drivs av kompressorbestyckade V8-motorer. Cylindervolymen kan vara närmare 8200 cc. Till driften används en blandning av nitrometan och metanol. Under ett endaste lopp så kan häpnadsväckande mängder bränsle användas – uppemot 50 liter på en så kort stund som 4-5 sekunder. Inte konstigt då att motorerna utvecklar upp till 8500 hästkrafter och ett enormt turbotryck på ungefär fem bar. Dessa höga effekter gör att mellan varje lopp som körs med en top fuel dragster så måste motorn byggas om beroende på den stora påfrestningen som blir på motordelarna.

Världens största motor

Världens största motor driver lastfartyget Emma Maersk och är på hela 109 000 hästar. Den är idag världens största motor. Motorn är en common-rail-diesel på 1820 liter på 14 cylindrar. Detta monster sörplar i sig hela 271.32 liter, per minut. Detta fartyg, har till skillnad mot ”vanliga lastfartyg” en hastighet på hela 31 knop och storleksmässigt är fartyget dubbelt så stort som Titanic.

Jetflygplan

Ett reaplan, eller jetflygplan som det idag kallas är ett flygplan som drivs av flera jetmotorer. Detta plan kan färdas i otroligt höga hastigheter, upp till Mach 3. Dessa flygplan finns med några olika motorer, närmare bestämt;

  • JetflygplanÅttamotoriga jetplan – ett exempel på detta plan är Boeing B-52 Stratofortress.
  • Sexmotoriga jetplan – dessa jetplan är relativt ovanliga men ett märke på sexmotoriga jetplan är Antonov AN-225.
  • Fyrmotoriga jetplan – Ett relativt vanligt jetplan. En känd modell är Airbus A340-600.
  • Tremotoriga jetplan – Idag tillverkas inga tremotoriga jetplan längre men ett märke som funnits med ett tag är Airbus A300.
  • Tvåmotoriga jetplan – Tvåmotoriga jetplan är mycket vanliga idag. Ett exempel är Tupolev Tu-134.
  • Enmotoriga jetplan – Dessa plan är mycket ovanliga som passagerarplan men är vanligt förekommande i militära flygplan av jakt-, attack- och spaningsmodeller.

Andra motorer

Det är ju faktiskt inte bara på transportfordon det sitter motorer idag, det är snarare en regel istället för undantag att de flesta produkter idag har motorer. Allt från gräsklipparen till häcksaxen, från skruvdragaren till spikpistolen. Det finns dock några redskap, som sticker ut mer än andra för den motorintresserade. Några av dessa kommer här;

Något som kanske inte låter lika häftigt, men som garanterat också förtjänar att kallas för häftigt är hydrauliska högtryckstvättar.  Dessa monster till högtryckstvättar är ingenting du kommer att ha hemma för att spola av bilen med, det lovar vi. Detta beror på att den kraft som fås genom det hydrauliska systemet kommer att skapa ett tryck som får top fuel dragsterns motor att tappa något i coolhet.

Det finns en del av dessa typer av högtryckstvättar som kommer upp i ett bartryck på 1600 – bara 1595 bar högre än det blir i turbotrycket i dragstern. Med ett sådant tryck på vattnet så kan man till och med använda vattnet för att skära i plåt och metall, samt andra nyttosaker inom industrin. Ta bara en titt.

Idag finns det sänkpumpar, med funktion att suga upp vatten som är hydrauliska vilket gör att det sker med en otrolig kraft. Dessa pumpar är byggda av slitstarkt material och för att kunna stå emot stora påfrestningar, vilket gör att de står emot övriga partiklar så som grus och sten. Dessa pumpar används framförallt av fackmän och används till att tömma stora diken, vid större översvämningar samt vid muddring. Den största pumpen pumpar upp hela 20 000 liter i minuten.